Štika na másle

Doba přípravy: 1 hod 15 min

Ingredience:

  • 1 ks citron
  • sůl
  • 150 g anglická slanina
  • 1 ks štika (2,5 - 3 kg)
  • 200 g máslo
  • na ozdobu
    • 3 lžíce kadeřavá petrželka
    • 2 ks rajče
    • 1 ks oranžová paprika
    • 1 ks citron
    • 1 hlávka salát lollo biondo

Příprava:

Štiku vykucháme, mírně prosolíme a pevně převážeme režnou nití nebo provázkem. Provázek protáhneme i uvnitř ryby a stočíme štiku do oblouku. Aby se ploutve při pečení nespálily, obalíme je alobalem.

Slaninu nakrájíme na kostičky a rozložíme ji na dno pekáče. Citron oloupeme a nakrájíme na plátky. Plátky citronu rozložíme na slaninu a na citron položíme osolenou štiku. Štiku poklademe na plátky nakrájeným máslem.

Pekáč vložíme do předehřáté trouby a pečeme 45 minut na 180 °C. Během pečení štiku podle potřeby podléváme teplou vodou i výpekem. Poté teplotu zvýšíme na 200 °C a štiku dopečeme dozlatova.

Štiku necháme mírně vychladnout a pak sejmeme alobal i provázek. Štiku podáváme celou, s měsíčky citronu, na listech salátu, posypanou sekanou petrželkou a obloženou čerstvou zeleninou, třeba plátky rajčat a papriky.

Vhodnou přílohou jsou vařené nové brambory maštěné máslem.



Copyright © 2010-2021, Moravský rybářský svaz, z.s., p.s. Mohelno