Candát na roštu s vinnou pěnou

Doba přípravy: 30 minut

Počet porcí: 4

Ingredience:

Ingredience na candáta:

4 filety z candáta i s kůží (cca po 200 g), 1 citron (šťáva a kůra), hladká mouka na obalení, 1 lžíce červené papriky, špetka tymiánu nebo pár lístků, sůl a čerstvě mletý pepř, rostlinný olej na smažení, klínky citronu.

Na brokolicové pyré:

500 g brokolice, 50 g másla, 100 ml smetany ke šlehání, sůl, cukr a bílý pepř na dochucení.

Na máslovou karotku:

200 g mrkve, 40 g másla, cukr, sůl a citronová šťáva.

Na vinnou pěnu:

2 žloutky, šťáva z půlky citronu, špetka cukru a soli, 50 ml suchého bílého vína.

Příprava:

Brokolici vložte do mírně oslazené a osolené vroucí vody. Vařte do změknutí a pak ji krátce ponořte do ledové vody, aby zůstala krásně zelená. Do rozpáleného másla vlijte smetanu, ohřejte a přidejte brokolici. Tyčovým mixérem rozmělněte na pyré. Osolte, opepřete a nechte stranou. Mrkev nakrájejte na špalíky a opečte na másle (musí zůstat křupavá). Ochuťte ji citronovou šťávou a troškou cukru a soli. Rybu na bocích lehce nařízněte, aby se nezkroutila. Posolte, pokapte citronem a obalte v paprikové mouce s citronovou kůrou.

Zprudka ji osmažte ve vyšší vrstvě oleje (nejprve kůží dolů) a otočte. Posypte tymiánovými lístky, odstavte z ohně a nechte dojít. Nakonec si ve vodní lázni udělejte vinnou pěnu. Prošlehejte víno s citronovou šťávou, osolte a trošku oslaďte. Do teplé tekutiny vlijte žloutky a šlehejte metličkou dál, dokud pěna nezhoustne. Ihned podávejte s rybou a připravenou zeleninou.




Copyright © 2010-2021, Moravský rybářský svaz, z.s., p.s. Mohelno