Sumec pod zelenou dekou

Doba přípravy: 1 hodina

Ingredience:

  • filety ze sumce - vykostěné - vhodné i pro děti
  • špenát sekaný (1 sáček)
  • sýr (čedar, eidam 45, královský)
  • česnek (asi 8 stroužků prolisujeme a 4 stroužky nasekáme)
  • máslo
  • koření - sůl, majoránka, červená paprika, kmín
  • šťáva z půlky citronu
  • malá cibule
  • 30 g špeku (kdo nemá rád, nemusí, je dobré tak i tak)
  • polohrubá mouka - asi 2 polévkové lžíce

Příprava:

Filety ze sumce si omyjeme, musíme s ním opatrně, protože jak je zbavený kostí, je křehký. Osolíme, pomažeme prolisovaným česnekem, posypeme majoránkou a pokapeme citronem. Dáme odpočinout do lednice.

Na pánvi, která má víko, si na trošce oleje osmahneme na malinké kousky nakrájený špek (kdo nechce, nemusí dávat, je tam jenom na provonění), přidáme cibulku nakrájenou na měsíčky, poté ještě nasekaný česnek. Všechno orestujeme a přidáme špenát. Nijak nepodléváme, jen přikryjeme poklicí, podusíme do tepla, ale nevaříme. Dle chuti dosolíme. Necháme stranou.

Nachystáme si plech, vyložíme pečícím papírem. Na dno dáme pár plátků másla. Na ně vyskládáme odpočinutou rybu. V misce si smícháme polohrubou mouku s červenou paprikou a kmínem a posypeme sumce. Poklademe opět kousky másla. Podlejeme malinko vodou. Rozehřejeme troubu na 200 stupňů a dáme celý plech péct. Jak se bude máslo rozpouštět, udělá nám spolu s moukou na povrchu filet křupavou krustu. Když je barva rybky dorůžova, voní a už vidíme, jak se nám krásně peče, necháme tak 10 minut. Pak vyndáme z trouby, poklademe špenátem a posypeme nahrubo nastrouhaným sýrem. Dáme zpět do trouby, dokud se nám sýr pěkně nerozteče.

Podáváme s vařenými nebo opékanými bramborami.




Copyright © 2010-2021, Moravský rybářský svaz, z.s., p.s. Mohelno