Rybí polévka

Je nejvyšší čas začít shánět ingredience do základu hostiny - rybí polévky. Jak tvrdí autor mnoha rybích kuchařek Miloš Štěpnička: "Rybí polévka, toť ozdoba dobré hospodyňky."

Její příprava přitom není složitá, ale je třeba ji udělat pořádně. To znamená, že k tomu musíte mít pořádné věci - pořádnou tašku rybích hlav a kvalitní vnitřnosti (jikry, mlíčí, může tam být i jatýrko či slezinka). Nestačí koupit si jednoho, byť pěkného kapříka a myslet si, že budete mít pro rodinu dobrou hustou polévku. Každý labužník by měl vědět, že se vyplatí být trochu důsledný a neshánět vnitřnosti na poslední chvilku.

Ještě než začnete vařit, musíte oddělit zrno od plev. Vnitřnosti nasypte do studené vody a všechno, co bude plavat na hladině, bez milosti vyhoďte. "To je totiž kapří sádlo, které na sebe váže různé pachy a znehodnotí jemnou chuť polévky," říká Miloš Štěpnička a doporučuje tuto proceduru opakovat nejméně dvakrát. Teprve pak získáte pravé rybí vnitřnosti Každý má svůj rodinný recept po mamince, babičce, ale základ by měl být vždy stejný. "Musí mít grunt, to znamená dostatek masa a to je na hlavně na hlavě," tvrdí Miloš Štěpnička. Když nemáte dostatek hlav, přidejte klidně celý ocas z kapra nebo si kupte půlku ryby navíc. Můžete použít i drobné rybky, jako jsou okouni, líni či cejni. "Moje pravidlo zní: jeden strávník u stolu, jedna rybí hlava," dodává na závěr pan Štěpnička a připojuje svůj recept na polévku, která prý každého zvedne ze židle.

Ingredience:

Na 4 porce potřebujeme (kromě kromě rybích vnitřností, masa a hlav):
  • 1 středně velký celer
  • 4 středně velké mrkve
  • 2 petržele
  • 1 cibuli

Příprava:

Cibuli, polovinu zeleniny a rybí hlavy dáme vařit. Rozhodně cibulku nesmažíme, protože by přebila jemnou chuť polévky. Můžeme přidat několik kuliček nového koření a pepře. Ingredience nechte vařit libovolně dlouho (klidně i třičtvrtě hodiny). Vývar přecedíme. Maso vklopíme na mísu, zbývající zeleninu nakrájíme na kostičky a osmažíme na másle (zapomeňte pro jednou na různé diety a ponaučení o zdravé výživě, protože máslo je v tomto případě nenahraditelné). Připravenou zeleninu přidáme do čistého vývaru a na stejném rendlíku uděláme trochu máslové jíšky, zředíme studenou vodou a vlijeme do základního vývaru. Polévka je takřka hotová. Jíšku necháme ještě přejít varem a až nakonec nasypeme vnitřnosti a ke konci vaření maso obrané z hlav. Miloš Štěpnička doporučuje na závěr jemně okořenit muškátovým květem.



Copyright © 2010-2021, Moravský rybářský svaz, z.s., p.s. Mohelno