Pstruh pečený ve smetanové omáčce

Na 4 porce potřebujete:

  • 4 pstruhy (celkem asi 1 kg),
  • sůl,
  • máslo na vymazání pánve,
  • 2 kelímky (400 ml) 33% smetany,
  • podle chuti asi 8 cl bílého polosuchého vína,
  • 50 g másla,
  • 1 lžíci sardelové pasty,
  • 2 lžíce citronové šťávy,
  • 2 žloutky
  • podle potřeby 1 lžíci hladké mouky

Jako příloha se hodí vařené nebo pečené brambory a salát.

Příprava:

Pokud máte pstruhy z obchodu, kuchat je už nebude potřeba a tu nejtěžší práci už máte za sebou. Hlubokou pánev, kterou můžete dát do trouby, vymažte nejdřív kouskem másla. Ryby ze všech stran i zevnitř osolte a vložte do pánve, přiklopte je pečicím papírem a vložte na 10 minut do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia.

Ryby vložte do vymazané pánve a dejte do trouby. Mezitím si připravte sardelové máslo.

Pak pánev vyndejte, ryby zalijte smetanou (pokud chcete pokrm dietnější, můžete použít smetanu na vaření, ale omáčka potom nezhoustne!), přiklopte poklicí a asi 15 minut je na mírném plamenu duste. V původním receptu je půl hodiny, ale stačí i kratší doba, aby se maso úplně nerozpadlo.

Pstruhy opatrně vyndejte a smetanu dochuťte bílým vínem, kouskem másla smíchaným se sardelovou pastou a citronovou šťávou. Začněte jen s malými dávkami všech ingrediencí a postupně ochutnávejte. Sardelové máslo přidá na slanosti, víno na kořeněnosti a citron na kyselosti. Pokud vám bude omáčka připadat příliš řídká, ještě ji chvíli povařte, abyste ji zredukovali, nebo zaprašte lžící hladké mouky. Nakonec omáčku nechte trochu vychladnout a rozšlehejte do ní dva žloutky, které ji také ještě trochu zahustí a zvýrazní její barvu.



Copyright © 2010-2024, Moravský rybářský svaz, z.s., p.s. Mohelno